Mozz chutné recepty

Vianočná roláda

Náročnosť Stredná
Doba varenia 60 minút a viac
Počet osôb 6 osôb

Ingrediencie

360 g hladkej múky
150 g práškového cukru
30 g masla
6 vajec
1 lyžica medu
½ lyžičky sódy bikarbóny
3 lyžičky perníkového korenia
200 g krupicového cukru
80 g gréckeho jogurtu
2 lyžice medu
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
2 lyžičky mletej škorice
Soľ
250 g Galbani Mascarpone
150 ml smotany na šľahanie (31 %)

Postup prípravy

1. V mise zmiešajte 200 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 30 g masla, 1 vajce, 1 lyžicu medu, ½ lyžičky sódy bikarbóny a 1 lyžičku perníkového korenia. Vymiešajte hladké perníkové cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 2 hodiny odležať v chladničke. Po odležaní cesto vyvaľkajte na placku hrúbky približne 3 mm a povykrajujte perníky. Vykrojené perníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180°C. Z ½ bielka a 50 g práškového cukru vymiešajte hladkú polevu. Polevu vložte do cukrárskeho vrecka. Perníky po upečení potrite rozšľahaným zvyškom vajca. Po zaschnutí ich ozdobte polevou a nechajte uschnúť.

 

2. Zo 4 vajec a 150 g krupicového cukru vyšľahajte svetlú penu. V druhej miske zmiešajte 80 g gréckeho jogurtu s dvomi lyžicami medu a pridajte do vaječnej peny. Do misy preosejte 160 g hladkej múky, pridajte lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, lyžičku perníkového korenia, lyžičku mletej škorice a štipku soli. Pomocou stierky pomaly vymiešajte cesto. Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a 12 minút pečte v predhriatej rúre. 

 

3. Po upečení cesto vyklopte na pripravenú čistú utierku poprášenú 15 g práškového cukru a opatrne ho zrolujte. Zrolované cesto nechajte vychladnúť a potom ho opäť opatrne rozrolujte. Z 250 g Galbani Mascarpone, 150 ml smotany a 50 g krupicového cukru vyšľahajte hladký krém. Dve tretiny krému natrite na vnútornú stranu cesta, opatrne ho opäť zrolujte. Roládu dajte vychladnúť do chladničky.

 

4. Vychladnutú roládu poprášte zvyšnými 15 g práškového cukru a pomocou cukrárskeho vrecka ozdobte zvyškom krému. Nakoniec poprášte lyžičkou mletej škorice a ozdobte perníkmi. Buon Appetito!

Video