Papriku umyte a osušte a na 15 minút vložte piecť do trúby pri 180 °C. Medzitým si pripravte a na plátky nakrájajte paradajky a mozzarellu. Tuniaka z konzervy zlejte a nechajte odkvapkať. Horúcu papriku preložte do hliníkovej misky a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte 10 minút ochladiť a potom opatrne z papriky odstráňte šupku a všetky semienka.
Dužinu nakrájajte na tenké prúžky a nechajte na neskoršie použitie. Roketu a valeriánku dôkladne osušte. Vložte do servírovacej misy, do stredu misy umiestnite papriku a tuniaka, okolo naskladajte striedavo dieliky paradajok a mozzarelly.
V malej miske zmiešajte najemno nasekané kapary, sardelky a bazalku. Pridajte štipku soli a bieleho korenia, balzamikový ocot a dôkladne premiešajte. Potom jednou rukou pomaly prilievajte extra panenský olivový olej a druhou miešajte, kým sa vytvorí svetlá krémová zmes. Zálievku použite na šalát podľa chuti.