Na polievku:
1 kg zrelých paradajok
300 g mozzarelly Galbani
50 ml olivového oleja (extra virgin)
oregano
mletá sladká paprika
bazalka
soľ
čierne mleté korenie
Na krutóny:
80 g chleba
olivový olej (extra virgin)
soľ
čierne mleté korenie
oregano
Najskôr umyte paradajky, poriadne ich osušte a pozdĺžne rozrežte na polovicu. Zoberte zapekaciu misu, do nej vložte papier na pečenie a na ten rozložte paradajky rozrezanou stranou hore. Pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dochuťte oreganom a mletou paprikou.
Paradajky vložte do rúry rozpálenej na 220 stupňov a pečte 40 – 45 minút. Na konci pečenia by mali byt šťavnaté. Preložte ich do menšej misky a nechajte vychladnúť.
Medzitým vezmite 200 g mozzarelly a nakrájajte ju na veľké kusy. Tie spolu s bazalkou pridajte do misky k paradajkám a tyčovým mixérom ich rozmixujte. Prilejte trocha vody a šľahajte, kým nevznikne hladká a jemná konzistencia. Polievku nechajte chvíľu prevariť, prípadne dochuťte.
Chleba nakrájajte na tenké plátky. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte, dochuťte oreganom a dajte piecť při teplote 220 stupňov na 7–8 minút.
Zvyšných 100 g mozzarelly nakrájajte na malé kocky. Hotovú polievku servírujte do misky, na ňu položte krutóny, malé kocky mozzarelly a dozdobte listami bazalky, štipkou mletej papriky a olivovým olejom.