Mozz chutné recepty

Pizza s lesným ovocím

Náročnosť Stredná
Doba varenia 60 minút a viac
Počet osôb 4 osoby

Ingrediencie

625 g hladkej múky
1 ½ lyžičky morskej soli
1 ½ lyžičky sušeného droždia
350 ml studenej vody
1 lyžica extra panenského olivového oleja
220 g černíc
300 g čučoriedok
1 bio citrón
2 lyžičky vanilkového extraktu
7 lyžíc medu
350 g Galbani Mascarpone
350 g Galbani Ricotty
350 g zmesi bobuľovitého ovocia (černice, čučoriedky)
6 vetvičiek čerstvej mäty

Postup prípravy

1. V miske kuchynského robota pomocou lopatkového nástavca pri nízkej rýchlosti vymiešajte 625 g hladkej múky, 1 ½ lyžičky morskej soli a 1 ½ lyžičky droždia, kým sa hmota nespojí, potom pridajte 350 ml studenej vody. Potom nástavec vymeňte na hnetací hák a mieste pri nízkej rýchlosti po dobu 8 až 10 minút. Cesto by malo byť hladké a lepkavé, ale nemalo by sa lepiť na steny misy, len trochu na jej dno. 

 

2. Po 8 minútach cesto vyberte z misky kuchynského robota, vložte ho do misky jemne vymazanej olejom a pokvapkajte lyžicou extra panenského olivového oleja. Misku prikryte utierkou a nechajte cez noc kysnúť v chladničke. 

 

3. Na omáčku do menšej panvice vložte 220 g černíc a 300 g čučoriedok. Nastrúhajte kôru z umytého citróna a odložte ju bokom. Vytlačte šťavu z polovice citróna a pridajte ju do panvice s čučoriedkami a černicami. Potom pridajte 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 3 lyžice medu a pod zakryté varte na miernom ohni, kým sa množstvo tekutiny nezníži na polovicu, približne 15 minút. Potom odstavte z platne a nechajte vychladnúť. 

 

4. Vykysnutú dávku rustikálneho talianskeho cesta na pizzu rozdeľte na 8 malých bochníkov.

 

5. V miske vymiešajte 350 g Galbani Mascarpone, 350 g Galbani Ricotty, 1 lyžicu medu, odloženú citrónovú kôru a lyžičku vanilkového extraktu, kým zmes nebude hladká a nadýchaná. Odložte do chladničky.

 

6. Rúru predhrejte na 250 °C minimálne 45 minút vopred. Na pomúčenej pracovnej doske vyformujte pizzu. Každú pizzu pred vložením do predhriatej rúru jemne popichajte vidličkou a pečte 3 minúty. Potom pizzu vyberte z rúry a potrite tenkou vrstvou černicovo-čučoriedkovej omáčky, ponechajte asi 2 cm od okrajov. Navrch naneste tenkú vrstvu vyšľahanej zmesi z mascarpone a posypte časťou zmesi bobuľového ovocia. Opatrne vložte späť do rúry a pečte ďalších 6 minút, kým bude kôra cesta na okrajoch zlatistá. Postup opakujte so všetkými pizzami, pred krájaním nechajte niekoľko minút vychladnúť. Pred podávaním pokvapkajte zvyšným medom a ozdobte lístkami čerstvej mäty. Buon Appetito!

Video