Po celú dobu prípravy nechajte na miernom ohni variť liter zeleninového vývaru. Šalotku nakrájajte najemno, slaninu na rezančeky. Polovicu slaniny dajte bokom, druhú vyškvarte na panvici s trochou extra panenského olivového oleja, aby bol chrumkavý. Do hrnca na rizoto (nízky a široký) kvapnite olivový olej a vhoďte jemne nasekanú šalotku. Nechajte ju na miernom ohni speniť. Dávajte pozor, aby nebola až príliš zlatistá. Potom prisypte ryžu a polovicu nevyškvarenej nakrájanej slaniny. Varte niekoľko minút, dôkladne miešajte a prilejte biele víno. Počkajte, dokým sa alkohol nevyparí. Potom prilejte dve naberačky horúceho vývaru. Za pravidelného miešania pokračujte vo varení, čas od času prilievajte vývar. Priemerne trvá príprava ryže Carnaroli necelých 20 minút. V závere (asi 5 minút pred koncom) vsypte šafran a chrumkavú slaninu. Hneď ako je ryža dovarená, odstavte ju, pridajte parmezán, maslo, ktoré ste práve vybrali z chladničky, a ricottu. Dobre premiešajte a ihneď servírujte.