Mozz chutné recepty

Letné jahodové tiramisu

Náročnosť Nízka
Doba varenia 45 - 60 minút
Počet osôb 6 osôb

Ingrediencie

750 g jahôd
100 g krupicového cukru
1 citrón
100 ml jahodovej šťavy
600 ml smotany (31%)
500 g Galbani Mascarpone
2 lyžice práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
36–46 ks cukrárskych piškót (podľa veľkosti použitej formy)
1 hrsť čerstvej mäty
1 hrsť jedlých kvetov

Postup prípravy

1. Tyčovým mixérom rozmixujte 500 g očistených a na kúsky nakrájaných jahôd, 100 g krupicového cukru a šťavu z ½ citróna na hladké pyré. Pyré vložte do rajnice a za stáleho miešania zvarte na polovičné množstvo. Tekutina zhustne a bude mať konzistenciu džemu. Nechajte ju úplne vychladnúť. Po vychladnutí do pyré zamiešajte 100 ml jahodového džúsu a vložte do väčšej misy, do ktorej sa zmestia cukrárske piškóty.

 

2. Do misky kuchynského robota nalejte 400 ml smotany (31%), pridajte 500 g Galbani Mascarpone, 1 lyžicu práškového cukru, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu a balónovou metličkou pri strednej rýchlosti vyšľahajte do hladkého krému. V inej miske vyšľahajte 200 ml smotany s 1 lyžicou práškového cukru na tuhú penu. Vyšľahanú smotanu pomocou stierky opatrne zamiešajte do prvého vyšľahaného krému. Tak vznikne krásne nadýchaný, jemný mascarpone krém.

 

3. Cukrárske piškóty postupne namáčajte do jahodovej zmesi a poukladajte na dno servírovacej misky alebo pekáča (veľkosti 30×20 cm) tesne vedľa seba tak, aby pokrývali celé dno nádoby. 

 

4. Na takto pripravené piškóty rozotrite polovicu mascarpone krému. Na mascarpone krém poukladajte ďalšiu vrstvu namočených piškót a potrite druhou polovicou mascarpone krému. 

 

5. Servírovaciu misku prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Vychladené jahodové tiramisu ozdobte zvyšnými očistenými a nakrájanými plátkami jahôd a lístkami čerstvej mäty. V závislosti od sezóny môžete tiramisu ozdobiť jedlými kvetmi, napríklad harmančekom alebo sedmokráskami. Buon Appetito!

Video