Na bolonskú omáčku:1 mrkev
Očistenú a nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujte na panvici v zmesi oleja a masla. Pridajte mleté mäso a niekoľko minút pri vysokej teplote sprudka opekajte. Prilejte červené víno a pri stále vysokej teplote ho nechajte odpariť.
Pridajte paradajkovú omáčku (alebo paradajkový pretlak rozpustený v troške vývaru), vývar, korenie, soľ a za občasného miešania a dolievania zvyšku vývaru varte v čiastočne zakrytej panvici aspoň 2 hodiny.
Zapekaciu nádobu vyložte papierom na pečenie a potom striedajte vrstvu cestovín, vrstvu bolonskej omáčky a na drobné kúsky pokrájanú mozzarellu. Zakončite vrstvou mozzarelly, posypte nastrúhaným parmezánom a na to poukladajte kúsočky masla. Pečte 40 minút pri 200 °C.