7 vajec
440 g krupicového cukru
1 lyžica kukuričného škrobu
1 ½ lyžice vanilkového extraktu
½ lyžice citrónovej šťavy
50 ml vody
125 g brusníc
75 g semienok granátového jablka
70 ml pomarančovej šťavy
250 ml smotany (31%)
250 g Galbani Mascarpone
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
1. Rúru nastavenú na teplovzdušnú funkciu predhrejte na 90°C, plech vyložte papierom na pečenie, na ktorý ste nakreslili 2 sústredné kružnice, jednu s priemerom 25 cm a druhú s priemerom 10 cm tak, aby vznikol venček. Papier položte na plech s kresbou nadol, aby sa nakreslené kruhy neotlačili na upečený veniec.
2. Vezmite 7 vajec a opatrne oddeľte žĺtky od bielkov, budete potrebovať len bielka. V mixéri začnite balónovou metlou pri vyššej strednej rýchlosti šľahať vaječné bielka. Keď sa začne tvoriť pena, postupne pridávajte 350 g krupicového cukru a zmes vyšľahajte do tuha pri najvyššej rýchlosti, bude to trvať asi 12 minút. Vyšľahaná zmes bude pevná a lesklá.
3. Pomocou kuchynskej stierky do zmesi opatrne primiešajte 1 lyžicu kukuričného škrobu, ½ lyžice vanilkového extraktu a ½ lyžice citrónovej šťavy. Hotovú zmes pomocou stierky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby ste vyplnili priestor medzi nakreslenými kružnicami, čím vytvarujete venček.
4. Venček vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby rúru vypnite a venček nechajte v zatvorenej rúre vychladnúť, najlepšie cez noc.
5. Na brusnice v cukre povarte 50 ml vody s 50 g krupicového cukru, až kým sa cukor úplne nerozpustí, sirup nechajte vychladnúť a potom ním zalejte 50 g brusníc tak, aby boli úplne obalené. Zakryte ich potravinárskou fóliou a na noc vložte do chladničky. Nasledujúci deň brusnice vyberte zo sirupu, nechajte odkvapkať a vysypte ich do misy s 25 g krupicového cukru. Misku zľahka pretrepte, aby sa brusnice krásne obalili a nechajte ich uschnúť.
6. Zvyšných 75 g brusníc, 75 g semienok vylúpaných z granátového jablka, 15 g krupicového cukru a 70 ml pomarančového džúsu vložte do rajnice. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte, kým brusnice popraskajú a zmes zhustne. Potom zmes jemne rozmixujte tyčovým mixérom a preceďte cez sito, aby ste ju zbavili semienok. Nechajte vychladnúť.
7. V kuchynskom robote pomocou balónovej metly vyšľahajte jemný krém z 250 ml smotany (31%), 250 g Galbani Mascarpone a 1 lyžice vanilkového extraktu (2-3 minúty). Do krému pridajte niekoľko lyžíc vychladenej ovocnej zmesi a opatrne premiešajte stierkou, aby vznikol ľahký mramorový krém.
8. Hotový krém naneste lyžicou na venček a ozdobte ho brusnicami v cukre, semienkami granátového jablka a čerstvým rozmarínom. Buon appetito!