Lúčime sa s letom v Capo Vaticano
Slnečné počasie, teploty okolo príjemných 26 stupňov, more ešte teplé z práve končiaceho leta, turistická sezóna na konci, príjemní ľudia, skvelé jedlo a pitie. Lákavá predstava, že? Nenechajte si začínajúcou jeseňou pokaziť náladu a vydajte sa za poslednými lúčmi leta do talianskej Kalábrie. Capo Vaticano leží na západnom výbežku v špičke povestnej talianskej čižmy. Názov môžeme preložiť ako Mys Veštieb a odkazuje na známy rímsky pahorok. Podľa benátskeho spisovateľa Giuseppe Berta, ktorý na myse pobýval, získal svoj názov na základe miestnych kňazov a veštcov, ktorí tu komunikovali s bohom prostredníctvom lietajúcich vtákov.
Za romantickými zátokami
Capo Vaticano je jedna z najkrajších oblastí Kalábrie. Priezračne čisté Tyrhénske more tu omýva vysoké, ostro tvarované skaly a vytvára v nich romantické zátoky s jemnými piesčitými plážami. Na konci sezóny určite nebude problém objaviť miesto, ktoré si budete môcť vychutnať úplne sami. Vedľa majestátnych skál sa môžete kochať aj rozmanitou zeleňou a krásnymi výhľadmi na Liparské ostrovy. Pri dobrej viditeľnosti môžete z niektorých miest dokonca dovidieť až na Sicíliu.
Kalábrijská kuchyňa
Kuchyňa južného Talianska je založená predovšetkým na domácich produktoch. Kalábria je poľnohospodárka oblasť, pestujú sa tu paradajky, olivy, papričky peperoncino, citrusy a vychýrená cibuľa z oblasti Tropea. Samozrejmosťou je taktiež pestovanie kvalitného talianskeho vína, ktoré dokonale podtrhuje chute poctivej kuchyne.
Počas návštevy Capo Vaticano by ste mali určite ochutnať domáce cestoviny, ktoré bývajú najčastejšie doplnené paradajkovou omáčkou. Ďalej vyskúšajte pochutiny z jahňacieho mäsa a samozrejme si doprajte tie najčerstvejšie pokrmy z morských rýb. Kalábria je tiež miestom, kde sa vyrábajú syry Provolone, Scamorza alebo obľúbená Ricotta. Vaše maškrtné jazýčky si tak určite prídu na svoje. Rozlúčte sa s letom vo veľkom štýle! Kde inde, než v slnečnom Taliansku…