Vianoce po taliansky
Taliani Vianoce milujú a niet sa čomu čudovať. Je to čas stretávania sa s rodinou a priateľmi pri dobrom jedle a pití. Presne tak, ako to majú Taliani radi – pohodové chvíle strávené s najbližšími ľuďmi a najchutnejšími delikatesami. Pozrime sa spoločne pod pokrievku talianskych Vianoc.
Bohatá štedrovečerná večera nazývaná cenone sa podáva 24. decembra. Na stole nechýba ryba pripravená na niekoľko možných spôsobov, ktoré sa väčšinou líšia región od regiónu. Obyvatelia Ríma si najčastejšie pochutnávajú na špagetách s ančovičkami, zatiaľ čo Neapolčania uprednostňujú tresku.
Darčeky nosí v Taliansku Babbo Natale alebo Gesú bambino. S rozbaľovaním však musia deti vydržať až do rána 25. decembra. Po vianočnej nádielke sa rodina schádza pri obede na prvý sviatok vianočný. Počas neho sa podáva celý rad skvelých pokrmov, ktoré sa odlišujú podľa danej oblasti. Ani na Vianoce sa Taliani nevzdávajú svojich obľúbených cestovín, ktoré pripravujú na mnoho spôsobov – plnené mäsom, s tuniakom alebo s chilli.
Posledným chodom obeda je dezert panettone, ktorý na Vianoce nikdy nesmie chýbať. Ide o vysoký bochník pripomínajúci bábovku s kandizovaným ovocím. Niektorí ho jedia len tak, iní ho ozdobujú mascarpone krémom a to je potom skutočná lahôdka.
Taliani si dokážu užívať život a na Vianoce obzvlášť. Inšpirujte sa a užite si pokojné, pohodové a chutné Vianoce!