Nejnovější aktuality

12.10.2017

Lombardsko – región, kde sa zrodila gorgonzola

Panenská príroda a priezračné jazerá

Slávne Lago di Garda nie je v regióne jediným lákadlom. V jeho tieni sú ďalšie dve jazerá – Como a Maggiore, ktoré uprostred horskej prírody ponúkajú ideálne miesto k odpočinku aj k aktívne strávenej dovolenke.

Milujete hory? Potom si tu rozhodne prídete na svoje. V lete nabáda krajina k turistike, či už po svojich alebo na bicykli. Pokiaľ ste priaznivcami ľahkého adrenalínu, potom sa môžete vydať na jednu z ferratových trás. V zime si užijete kvalitné lyžovanie v niektorom z vyhlásených stredísk. Zamieriť môžete napríklad do Livigna, Bormia, Santa Catariny alebo čarovného Madesima.

 

 

Nekonečné vinice a lahodné syry

Lombardsko patrí na prvé priečky v množstve skonzumovaného vína. Na rozsiahlych viniciach sa pestujú biele i červené odrody už od dôb starých Rimanov. Príjemné jesenné teploty a nádherné sfarbenie viníc na hraniciach regiónov Lombardsko a Piemont vábia k dlhým prechádzkam, pri ktorých si víno najlepšie vychutnáte spolu s lokálnymi syrmi. Severotaliansky región je domovom parmezánu, grana padana a gorgonzoly.

 

Jedinečná gorgonzola

Tento zrelý taliansky syr so svetlo modrým žilkovaním a jemnou štruktúrou sa vyznačuje typickou krémovou chuťou, ktorú ocenia hlavne znalci plesňových syrov. Podľa zákona a tradície smú tento slávny syr vyrábať iba regióny Lombardsko a Piemont, kde prvýkrát vznikol a odkiaľ sa ďalej rozšíril. Doposiaľ sa k jeho výrobe smie používať len mlieko tunajšieho dobytka. Vďaka tomu si stále udržiava svoju unikátnu chuť, štruktúru a kvalitu.

Viete, kedy a kde sa na Sardínii najete ešte viac a lepšie, ako obyčajne? Počas jesenných mesiacov v regióne Barbagia!

Slnečné počasie, teploty okolo príjemných 26 stupňov, more ešte teplé z práve končiaceho leta, turistická sezóna na konci, príjemní ľudia, skvelé jedlo a pitie.

Odkladali ste si dovolenku až na september? Alebo ste sa cez prázdniny len dostatočne nenabažili mora a plážovej pohody?