Lombardsko – región, kde sa zrodila gorgonzola
Panenská príroda a priezračné jazerá
Slávne Lago di Garda nie je v regióne jediným lákadlom. V jeho tieni sú ďalšie dve jazerá – Como a Maggiore, ktoré uprostred horskej prírody ponúkajú ideálne miesto k odpočinku aj k aktívne strávenej dovolenke.
Milujete hory? Potom si tu rozhodne prídete na svoje. V lete nabáda krajina k turistike, či už po svojich alebo na bicykli. Pokiaľ ste priaznivcami ľahkého adrenalínu, potom sa môžete vydať na jednu z ferratových trás. V zime si užijete kvalitné lyžovanie v niektorom z vyhlásených stredísk. Zamieriť môžete napríklad do Livigna, Bormia, Santa Catariny alebo čarovného Madesima.
Nekonečné vinice a lahodné syry
Lombardsko patrí na prvé priečky v množstve skonzumovaného vína. Na rozsiahlych viniciach sa pestujú biele i červené odrody už od dôb starých Rimanov. Príjemné jesenné teploty a nádherné sfarbenie viníc na hraniciach regiónov Lombardsko a Piemont vábia k dlhým prechádzkam, pri ktorých si víno najlepšie vychutnáte spolu s lokálnymi syrmi. Severotaliansky región je domovom parmezánu, grana padana a gorgonzoly.
Jedinečná gorgonzola
Tento zrelý taliansky syr so svetlo modrým žilkovaním a jemnou štruktúrou sa vyznačuje typickou krémovou chuťou, ktorú ocenia hlavne znalci plesňových syrov. Podľa zákona a tradície smú tento slávny syr vyrábať iba regióny Lombardsko a Piemont, kde prvýkrát vznikol a odkiaľ sa ďalej rozšíril. Doposiaľ sa k jeho výrobe smie používať len mlieko tunajšieho dobytka. Vďaka tomu si stále udržiava svoju unikátnu chuť, štruktúru a kvalitu.