Nejnovější aktuality

21.2.2017

Gurmánske potešenie počas zimnej dovolenky v Taliansku

LASAGNE

Hoci tieto široké cestoviny majú svoj pôvod v Neapole, stretnete sa s nimi na horách v každej „baite“, čiže horskej chate. Ak si z menu vyberiete lasagne al forno, očakávajte, že si pochutnáte na ozaj výdatnom jedle. Široké pláty cestovín sa preložia mäsovo-zeleninovou zmesou, zalejú bešamelom a nechajú sa zapiecť. Správna voľba, ak ste počas lyžovačky naozaj veľmi vyhladli.

 

GNOCCHI

Žiadne „noky“ alebo „gnoči“, ale pravé talianske „ňoky“! Tak túto pochúťku si môžete vychutnať v mnohých rôznych variantoch. Ak chcete skúsiť niečo netradičnejšie, objednajte si gnocchi ripieni, čiže plnené knedličky. Opäť ide o veľmi sýte jedlo, takže opatrne, ak vás čakajú ďalšie kilometre na svahoch.

 

TIROLSKÁ SLANINA

Názov „tirolská“ slanina síce odkazuje na susedné Rakúsko, ale vedzte, že túto delikatesu si najlepšie vychutnáte práve v talianskych Alpách. Nezľaknite sa slovíčka „slanina“ v názve, nejde o sadlo, ako by sa mohlo zdať, ale o sušením a údením upravené mäso. Večer si ho môžete nakrájať k červenému vínu a príjemne relaxovať.

 

MINESTRONE

Táto hustá zeleninová polievka vás zaručene zahreje, ak ste na svahoch zľahka premrzli. Aj keď je to polievka, nejde o predjedlo, ale o výdatný hlavný chod. Keď jej zjete plný tanier, spoznáte sami, že ďalšiu porciu už nie je treba. Minestrone nemá ustálený recept, nenechajte sa teda zmiasť, že zakaždým môže vyzerať a chutiť trošku inak.

Viete, kedy a kde sa na Sardínii najete ešte viac a lepšie, ako obyčajne? Počas jesenných mesiacov v regióne Barbagia!

Slnečné počasie, teploty okolo príjemných 26 stupňov, more ešte teplé z práve končiaceho leta, turistická sezóna na konci, príjemní ľudia, skvelé jedlo a pitie.

Odkladali ste si dovolenku až na september? Alebo ste sa cez prázdniny len dostatočne nenabažili mora a plážovej pohody?